FNRS proef Diplomarijden (F-proef)

FNRS proef

Op onze manege leer je in de eerste plaats paardrijden. Het is natuurlijk ook leuk om te laten zien wat je allemaal geleerd hebt in de rijlessen.. Dit  kan tijdens een FNRS Proevendag.Manege ’t Hooge End doet dit in wedstrijdverband. Iedereen krijgt een vaantje maar er zijn ook bekers te winnen.

Een proef wil zeggen dat je een aantal voorgeschreven oefeningen en figuren rijdt met één van de manegepaarden. Een onafhankelijke, deskundige jury van de FNRS beoordeelt dit en geeft je cijfers per onderdeel.

Iedere ruiter begint met dressuurproeven, de F-proeven, de F staat voor FNRS. Erg belangrijk zijn de houding en de zit van de ruiter en hoe de hulpen worden gegeven. Natuurlijk kijkt de jury ook hoe je paard reageert op jouw hulpen. Geef je ze bijvoorbeeld wel op de juiste plaats en op het juiste moment. Als het lespaard het niet helemaal goed doet dan krijg jij geen onvoldoende als de jury kan zien dat jij wel alle hulpen goed  hebt gegeven, maar het paard het gewoon niet zo goed kan.

Naast het rijden van de proef hoort bij een aantal proeven ook een theoriegedeelte. Dit is bij de F2, F4, F6, F8 en F10. Als je voor zowel het rijden als de theorie een voldoende haalt, krijg je een diploma. Op de volgende niveau’s kun je een diploma halen: F2, F4, F6, F8, F10, F12, F14, F16, F18, F20 en Va1, Va2, Va3 en OS2

 

Wij vinden dat iedereen moet kunnen genieten van paardrijden. Wij geven daarom rijlessen aan iedereen van jong tot oud. Ook mensen met een lichte beperking zijn van harte welkom.

 

Kledingvoorschriften

Kledingvoorschriften tijdens het diploma rijden.

Volgens het wedstrijdreglement van de FNRS moet een ruiter er van top tot teen zo uitzien:

  • veiligheidshelm (paardrijcap)
  • een manegesweater/bodywarmer of een effen sweater óf een witte blouse met lange mouwen óf rijjasje met plastron
  • witte rijbroek
  • rijlaarzen
  • handschoenen zijn niet verplicht, maar als je ze draagt tijdens het proeven rijden, dan moeten het witte handschoenen zijn.

 

De Rijbaan

Leren paardrijden of bepaalde oefeningen met een paard uitvoeren doe je in een rijbaan. Om aan te geven waar je naartoe moet, zijn op bepaalde plekken letters langs  de kant gemaakt. Dit is bij elke rijbaan hetzelfde. Een bekend ezelsbruggetje om deze letters te onthouden (bovenaan beginnen en tegen de wijzers van de klok ingaan) is:

Allefnrsrijbaan

Friese

Boeren

Met

Centen

Hebben

Een

Koe

Ook plekken midden in de rijbaan worden met een letter aangeduid, maar daar kan je natuurlijk geen bordje neerzetten. Zo wordt het midden van de baan, waar diagonale lijnen vanuit alle hoeken elkaar snijden X genoemd. Als je een lijn van A naar C trekt heet het kruispunt met de M-H lijn C en het kruispunt met de F-K lijn D.

Wist je dat je bij manege ’t Hooge End je F proef online kan oefenen? Klik op de button om naar de Dressuur App te gaan.

 

Leave a reply